Jeanet Visser Tekst & Communicatie

BLOG

Vakantie en ritme

Voordeel van een eigen bedrijf en kantoor aan huis hebben, is dat je veel tijd zelf kunt indelen. Zo is het vandaag mooi zonnig weer, dus half uurtje extra met de hond naar buiten tussen de middag. Hij is niet de enige die daar heel blij van wordt.

Nadeel is dat je redelijk wat zelfdiscipline moet hebben om na zo’n lekkere wandeling weer aan de slag te gaan. Dat lukt de ene keer beter dan de andere keer. Als er geen spoedklussen liggen, lijkt de noodzaak afwezig om verder te gaan. Maar ik weet dat ik mezelf de week of maand erna in de problemen breng als ik die klussen allemaal opschuif. De zelfdiscipline is helemaal ver te zoeken als ik net op vakantie ben geweest. Iedere keer is het weer een hele ‘struggle’ om in het ritme te komen. Het als maar durende mooie weer werkt dit jaar ook niet echt mee.

‘Ga dan in loondienst werken’, hoor ik je denken. ‘Dan heb je over het algemeen vastere werktijden en je collega’s zorgen er wel voor dat je weer in het ritme komt.’
Daar heb ik wel eens over nagedacht. Heb ik meteen minder kopzorgen over alle andere taken die je als zzp-er hebt. Maar toch blijf ik liever op deze manier werken. De vrijheid die ik nu heb is me veel waard en een tevreden klant of nieuwe opdracht geeft me iedere keer weer een kick. Bovendien ben ik een avondmens, dus als ik overdag voor mijn gevoel niet productief genoeg was, werk ik ‘s avonds nog even door.

‘Ga dan niet meer op vakantie’, hoor ik je denken. ‘Dan heb je minder problemen om weer in je ritme te komen.’
Daar moet ik niet aan denken, er even of langer tussenuit vind ik heerlijk. Nieuwe omgeving, nieuwe dingen zien en ervaren, andere mensen ontmoeten, inspiratie opdoen, enzovoort: ik kan er geen genoeg van krijgen! Nu ik er zo bij stil sta: eigenlijk valt heel mijn ritmeprobleem wel mee…